Dette nettstedet har begrenset støtte for nettleseren din. Vi anbefaler å bytte til Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

Hvordan pusse bunadsølv

Bunadsølv

Så hvordan skal man egentlig pusse bunadsølv?

1. Varmt vann i bolle

Bruk varmt vann fra springen, ha det i en glass- eller plastbolle (ikke metall). Tilsett zalo slik at vannet blir grønt, eller gni Sunlight i vannet (gammeldags såpestykke) i vannet, og tilsett litt sitronsaft. Ha sølvet i denne oppløsningen i ca 10 minutter.

2. Børst

Børst sølvet med en myk børste. Aller best er å bruke en børste laget av hår, for eksempel en grønnsaksbørste. Er børsten for hard eller laget av hard plast, kan den ripe sølvet. Børst slik at det skummer godt.

3. Skyll og tørk

Skyll i godt varmt vann under springen og tørk av mesteparten av vannet med et mykt kjøkkenhåndkle eller et godt brukt fløyel stoff. Avslutt tørkingen med en hårføner, vær spesielt obs på sølv som har krinkler, kroker og hull som vann kan gjemme seg i. Det er viktig at det ikke er vannperler som tørker på sølvet, da blir det grå flekker som kan være vanskelig å få bort.

Er sølvet veldig skittent?

Bunadsølv som er veldig sterkt misfarga må det kjemikalier til for å få reint, da kan det være lurt å komme innom en av våre butikker for å få veiledning eller å kjøpe rensing av oss. Men det må uansett vaskes først som nevnt over.

Du kan kjøpe pusseklut, sølvrens flytende eller som pasta, til å ta bort den svarte og anløpte overflaten på sølvet. Det skal bare dyppes, ikke ligge i væska over tid. Skyll godt etterpå, og pass på at det er tørt når du pakker det bort. Du kan bruke dette på alt sølv, også forgylt, men ikke på oksidert sølv. Men ikke bruk sølvpuss beregnet på bestikk. Er sølvet veldig misfarget kan mange oppleve at sølvrens gjør sølvet enda gråere og misfarget. Gå da til fagpersoner med sølvet, da det må pusses opp igjen. 

OBS! Knapper som har hull i:

Se bak knappen om det er hull, da kan sølvrensen legge seg inni selve knappen. Sølvrens har svovelsyre i, og dette kan ødelegge stoffet på bunaden.

Educare School

Litt ekstra gode råd

Gammelt og tynt bunadsølv
Vær veldig forsiktig med å bruke sølvrens og poleringskluter på gammelt og tynt sølv. Du kan risikere å ødelegge sølvet. Kan være lurt å komme innom en butikk for å få veiledning.

Oksidert sølv
Ikke bruk sølvdipp eller sølvrens, da fjerner du oksideringen. Du kan bruke en pusseklut litt på de delene som skal være blanke.

Forgylt sølv
Denne type sølv holder lengre, siden det er lagt et lag med gull på utsiden. Man må være veldig forsiktig med å pusse mye på dette, siden du kan pusse forgyllingen bort.

Blankt sølv
Aller best er å bruke pusseklut, for det er mest skånsomt. Om du bruker flytende sølvrens, skyll det godt med lunket vann etterpå, og pass på at det er tørt før du bruker det.

OPPSUMMERT:

– Ta minst mulig på sølvet.– Vask etter bruk og før du pusser.– Vær forsiktig med bruk av rens og pusseklut.– Pakk bort sølvet i syrefri plastpose når du ikke bruker det.

FossenSylv

Bunadsølvet vårt er produsert av FossenSylv, tidligere kjent som HASLA. Navnet er nytt, men sølvet er det samme. I 1982 startet Ørnulf Hasla og Grete Fossen virksomheten sin i hjemmet sitt på Fossen, Helle i Setesdal. Produksjonen vokste ut av kjellerstua, og i 1984 bygde de verksted med butikk i Valle. I over 30 år har det blitt produsert bunadsølv på verkstedet i Valle i Setesdal. Bunadsølv har lange og sterke tradisjoner, og med utgangspunkt i disse lager de sølvet til mange av bunadene. Inspirert av natur, kultur og tradisjon samt våre frodige bunader.

De produserer bunadsølv til blant annet Agder (Aust og Vest), Telemark, Setesdal, Rogaland, Gudbrandsdal og Trøndelag bunadene. Det er mulig å bestille sølv til flere bunader enn det vi har i nettbutikken. Leveringstid fra 1 – 2 uker. Ta kontakt med nettbutikken på kundeservice@diamanthuset.no, eller kom innom en av våre butikker og vi vil hjelpe deg med å finne det perfekte bunadsølvet til din bunad. Du finner oss i Markensgaten i Kristiansand, på Amfi Vågsbygd og Sørlandssenteret.

Klikk og se bunadsølvet her: FOSSENSYLV

Handlekurv

Bestillingen har gratis frakt! Ordre over kr. 1.000,- har gratis frakt
Ingen flere produkter er tilgjengelig for kjøp