Dette nettstedet har begrenset støtte for nettleseren din. Vi anbefaler å bytte til Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

Diamantslip

Diamantslip

Diamanter er jordens hardeste stoff. De brukes til å slipe andre ting. Hvordan kan slipe en diamant?

Siden diamantene er så harde kan bare diamanter slipe diamanter. I praksis bruker man en roterende plate med diamantstøv blandet med olivenolje. At det lar seg gjøre å slipe en diamant skyldes skyldes at karbonatomene ved diamantens krystallisering har varierende retning. Hardheten er høyest der hvor krystallformen har 8 sider og lavere parallelt med terningflatene. I diamantstøvet vil det alltid finnes noen korn som er hardere enn den aktuelle flaten på diamanten som bearbeides, og derfor lar den seg slipe.

Det er også den varierende hardheten som gjør at man kan knuse diamanter til pulver. Det er også retningen på karbonatomene ved krystallisering (karbon utsatt for høy varme og høyt trykk) som gjør at diamanten i en spesiell vinkel kan være overraskende ustabil. (mulig og dele)

Bare en tredel av alle diamanter som graves ut har en kvalitet som kan brukes til smykker.

Det finnes flere former diamanter slipes i. Den flotteste og mest vanlige er brilliant slip hvor 57 (58) fasetter slipes i et matematisk beregnet forhold til hverandre. Dette gjør at diamanten reflektere tilnærmet alt lys som kommer inn i den ut av toppen og får en fantastisk brillians.

Kilder:

Håkon Vestberg, Wikipedia og Illustrert vitenskap

Her eksempler på former diamanter slipes i:

Educare School

Handlekurv

Bestillingen har gratis frakt! Ordre over kr. 1.000,- har gratis frakt
Ingen flere produkter er tilgjengelig for kjøp