Alt du trenger å vite om perler
Alt du trenger å vite om perler
Our supportive environment fosters independence, strength of character, and a lifelog pursuit of knowledge. We strive to provide or students with an extraordinary education
Perler – bruk og vedlikehold
Perler er vakre, men også skjøre. For å bevare glansen og fargen best mulig må de tas godt vare på. Gjør det til en vane å ta perlene av deg når du legger deg. Og ikke ta dem på igjen før du er ferdig stelt om morgenen igjen. Perler er nemlig ikke så glad i parfyme, sminke og hårprodukter. Da får de et belegg på seg som gjør dem matte og fargeløse. I tillegg slites silketråden som perlene er tredd på. Sjekk perlene dine hos oss ca. hvert andre år. Vi renser dem nøye og tar dem på ny silketråd. Hvis du legger perlene fra deg for en lengre periode, så oppbevar dem hver for seg – innpakket i papir/stoff. Bomullstoff er ikke å anbefale da det gjør at perlene tørker ut. La dem ikke ligge for mørkt, kaldt eller tørt – da vil de endre farge. For å bevare dem best mulig må perler brukes jevnlig. Da får de naturlig fuktighet fra huden og glansen og fargen opprettholdes. Perler forringes når de utsettes for vann derfor pleier vi å si litt humoristisk: “Perler har vannskrekk”.
Perler – eleganse som ikke blir mindre med årene
Har du noen gang lurt på hvordan du kan se forskjell på en perle og en kulturperle? Ja, da er du ikke alene. Det er nemlig meget vanskelig og kun et røntgenbilde kan avsløre forskjellene. Men vi kan gjerne fortelle deg litt om den møysommelige tilblivelsen av en perle. Av og til havner et lite sandkorn inni en musling. Mellom mantelen av muslingen og skallet. Muslingen kapsler inne sandkornet for å beskytte seg, og danner lag på lag med perlemor. Denne prosessen tar mange år og det er vanskelig for muslingen å danne store perler. Ofte blir resultatet en ujevn klump eller en perfekt liten perle. Dette skjer både i saltvann og ferskvannsmuslinger. Kulturperler er de perlene som dannes ved at mennesker fysisk plasserer ”sandkornet” i muslingen. De er like ”ekte” og bruker lang tid på å bli store og vakre. Hvor vakker og hvilken alder perlen har avgjøres ved å se på dens glans og perlemorslag. Perlens skjønnhet og livslengde.
Ved jevnlig bruk bør gullet ditt innimellom kontrolleres av en gullsmed. Han ser etter slitasje, spesielt i leddene til kjeder og armbånd, og han sjekker låsene. Prøv å unngå for lange smykker. Og ta dem av deg om natta.
Størrelse på perler
Det tar lengre tid og er vanskeligere for østers å danne store perler. Naturlig nok er derfor store perler både mer sjeldne og mer kostbare.
Form på perler
Det er sjeldent at perler blir helt runde når de dannes. Runde perler er derfor kostbare og har stor verdi. Perleformer som ikke er runde har fått elegante navn, hør bare her: ”Baroque” er en ujevn perle. ”Pendeloque” er dråpeformet. ”Bouton” kalles det når perlen har en flat form. Poire er pæreformet.
Glans på perler
Glans er perlens evne til å bryte og reflektere lys. Perlens skjønnhet og livslengde avgjøres av et kraftig perlemorslag og god glans.
Overflate på perler
Naturprodukter er sjeldent helt ”perfekte”. Ekte perler har derfor små ujevnheter i overflaten. Men selvsagt er det slik at jo glattere overflaten er jo høyere verdi har perlen.
Farge på perler
Vi tenker ofte på perler som hvite eller gulhvite. Men valgmulighetene er mange fra rosa og grønne til gråblå eller brunfarger. Det er ikke fargen som avgjør kvaliteten på en perle.